Thursday, August 21, 2008

ek ? ekk ek?

taken from my mail.. send by anonymous
**They end 9 out of 10 sentences with
Ekkk...

Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan
di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark).

Contoh :-

Ni awak punyer ekk?
Nama awak saper ekk ?
Kenapa kite kaler tak cantik ekk ?
Dan macam-macam ekk lagi.
Aku teringat semasa aku sekolah dulu, aku dan member sebelah aku boring yang amat di dalam kelas, so to keep us awake, kami dok mengira berapa kali Cikgu sebut ekk. In a period of 40 minutes, dekat 100 kali! Lepas tu kami gelarkan Cikgu tu as Cikgu Fadzillah* Ekk. (*bukan nama sebenar).

2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB.
Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it means Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Masai--chusettes umpamanya.
Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok** berkata, " Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse,jangan memandai nak tambah ekk with that question.

3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit)
In fact you pronounce everything that ends with "AR" as "OR".
Contoh : Aku kena pakai seluo beso untuk main bola kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok).

Aku teringat Kakak tegur aku bila aku cakap macam tu. Kenapa Mama
sebut besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Aku cuma speak
like that bila berjumpa dengan true blue Johorean aje.

Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of
humour.
Honestly, I belum pernah jumpa orang Johor yang serius Or cannot take a joke.
Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them (yang aku jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor**.

Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find kadang-kadang orang luar (non-Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.

Did you see Majalah 3 the other night - see
how Tunku Yem (nama manja Tunku Mahkota Johor) bercerita pasal
anakanda dia Tunku Ismail ? Haha.... that i s exactly my point!)

5. Diorang ada ENDUT **.
Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun
teringin nak ada endut.

Contoh ayat :
Haa...kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ?
Orang berendut dia pun nak berendut.

6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok....mee bandung.

Dah lama aku tak tengok atau makan gula
tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ? Aku tak boleh
nak describe dengan teliti these things cos it has been 30 years
since I last tasted them.

Aku pernah tanya my Dad dulu - kenapa buruk benor nama dia bebotok.
Then my Dad cerita :
Di zaman dulu ada seorang nenek yang tinggal seorang diri. Everyday
cucu dia akan datang bawak makanan. Nenek ini suka sangat pais ikan
dengan bubur so dia suruh cucu ni bawak tetiap hari. Bila cucu tu
bawak makanan lain, Nenek akan tanya "Mana Bubur Tok? ". Lama-lama
Bub ur Tok jadilah Bebotok - kesan dari cakap cepat-cepat. aku tambah skit, kt sini pn aku selalu makan gula ketuk, sedap ni, agak nye nama die gula
ketuk sbb kalo nk beli, nnt gula tu kena ketuk dulu, sama la gula tarik, kalo beli, nnt die tarik gula tu dulu, rindu ah, lama tak makan.(teringat zaman kecik2 dulu)

mee bandung-ikut cite, menurut orang2 tua Batu pahat(BP), mee tu orang bp yang cipta. Tapi diorang kata orang muar curik resepi tu n popular kan..lama2 orang muar yg dapat nama..lebih terkenal ngn nama Mee bandung muar..
tp takpela.. BP glemer ngan Beriani Gam Batu Pahat..
gi bangi pun leh jumpa beriani gam BATU PAHAT..


1 comment:

Dayana said...

post ko yang paling panjang setakat ini hahahahhaha